تاریخچه استلنس استیل در صنعت ساختمان
استنلس استیل در سال ۱۹۱۳، استنلس استیل شناخته شد و توسط هربرت بریگهام (Harry Brearley) در انگلستان کشف شد. او در تلاش برای ایجاد فولادی مقاوم به زنگ زدگی برای ابزارهای کشاورزی بود که با اضافه کردن کروم به آهن، موادی با خصوصیات مقاومت به زنگ زدگی و خوردگی تولید کرد.
در دهههای بعد، با پیشرفت تکنولوژی تولید و فرآوری، استنلس استیل به عنوان یک ماده پرکاربرد در صنایع مختلف شناخته شد.
در دهههای ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰، استفاده از استنلس استیل در معماری مدرن به عنوان یک ماده مدرن و زیبا رواج یافت. طراحان معروف مانند فرانک لوید رایت (Frank Lloyd Wright) از استنلس استیل در طراحی و اجرای ساختمانها و قطعات مختلف استفاده کردند. ساختمان کرایسلر از اولین پروژههای ساختمان سازی با استفاده از به کار بردن استیل بود. این ساختمان به علت ظرافت ساخت که از استلنس استیل 304 استفاده شده و معماری فوقالعاده آن یکی از مشهورترین ساختمانهای بینالمللی به حساب میآید.
تکنولوژیهای جدید فرآیندهای تولید و فرآوری استنلس استیل را بهبود بخشید و کاربردهای جدیدی را در ساخت و ساز ممکن ساخت.
در دهههای اخیر، با توسعه ساختمانهای بلند و نیاز به مواد سبک و مقاوم، استفاده از استنلس استیل به عنوان یک ماده مثال زدنی در ساخت و ساز برجها و ساختمانهای بلند به اوج خود رسیده است.

انواع گریدهای قابل استفاده در ساختمانسازی
در صنعت ساختمانسازی نیز از انواع مختلف استنلس استیل با گریدهای مختلف برای کاربردهای متفاوت استفاده میشود.
. گرید ۳۰۴: این گرید از استنلس استیل حاوی حدود ۱۸٪ کروم و ۸٪ نیکل است. به علت مقاومت به زنگ زدگی و خوردگی، این گرید در صنایع ساختمانی برای تزئینات داخلی، دربها، پنجرهها، تجهیزات آشپزخانه و... استفاده میشود.
گرید ۳۱۶ : این گرید استنلس استیل حاوی حدود ۱۶-۱۸٪ کروم، ۱۰-۱۴٪ نیکل، و افزودنی مولیبدن دارد. این افزودنی مولیبدن باعث افزایش مقاومت در برابر خوردگیهای حفرهای در شرایط مختلف میشود. در ساخت برج خلیف دبی از ورق استلنس استیل 316 استفاده شده است.
گرید ۳۲۱: این گرید دارای حدود ۱۸٪ کروم و ۹٪ نیکل میباشد، اما دارای یک مقدار تیتانیوم است که مقاومت به حرارت و اکسیداسیون را افزایش میدهد. به همین دلیل در برخی کاربردها مانند اجزای حرارتی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.

کاربرد ورقهای استیل در ساختمان
ورقهای استیل به عنوان مادهای با مقاومت بالا و انعطافپذیری در نمای ساختمانها برای روکش دیوارها و نماها استفاده میشوند. باتوجه به شکلدهی آسان قابلیت ایجاد طرحها و جزئیات مختلف بر روی ستیلها وجود دارد. استیل مقاومت در برابر خوردگی و سایش دارد؛ بنابراین قابل استفاده در شرایط مختلف آب و هوا میباشد. اگر طول عمر بیشتر برای نمای ساختمان میخواهید ، استفاده از استیل برای روکشهای دیوار گزینه بهتری است، همچنین هزینه نگهداری آن نیز کمتر است.
استیل به عنوان مادهای مقاوم و مستحکم، در ساخت سیستمهای آسانسور و قطعات آن مورد استفاده قرار میگیرد. در قطعات اصلی و حتی قطعات کوچکتر از جمله ریلها، دربها و قطعات مکانیکی، استیل به طور گسترده کاربرد دارد. در آسانسورها برای ایمنی بیشتر و عمر بهتر، از ورقههای استیل استفاده میکنند.
ورقهای استیل در ساخت دربهای ورودی و دربهای داخلی ساختمان به کار میروند. این دربها با استفاده از ورقهای استیل مقاوم و زیبا تولید میشوند که علاوه بر طراحی و زیبایی، امنیت و مقاومت نیز به ساختمان اضافه میکنند. پنجرهها نیز میتوانند به شکلها و ابعاد مختلفی طراحی و ساخته شوند و با ترکیبی از شیشه و فریمهای استیلی به نمای ساختمان زیبایی میبخشند. ورقهای استلنس استیل به عنوان پوششهای محافظتی و ضدزنگ در نمای درب و پنجرهها به کار میروند. این پوششها از سطح ورقها در مقابل عوامل جوی، زنگ زدگی و خوردگی محافظت میکنند. در دربها و پنجرهها، قطعات مکملی مانند میلهها، دستهها، قفلها و مکانیزمهای باز و بسته شدن نیز از استیل ساخته میشوند.
استفاده از سقفهای استیلی به عنوان یک عنصر طراحی و سازهای در نمای ساختمانها، به دلیل ویژگیهای مختلف مثل مقاومت، زیبایی و انعطافپذیری، میتواند نمایی منحصر به فرد و جذاب ایجاد کند.
سقفهای استیلی باز به عنوان یک سازه سازهای به کار میروند و معمولاً در ساختمانهای صنعتی یا تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع سقفها میتوانند با استفاده از تیرها، ستونها و پشتیبانیهای دیگر ایجاد شوند.
در سقفهای فلزی مخفی، ورقهای استیلی به شکلی قرار داده میشوند که ساختار داخلی آنها از دید بیرون نمایان نشود. این سقفها میتوانند به تنهایی یا به عنوان جزئی از نمای کل ساختمان ساخته شوند.
سقفهای استیلی با دستههای شیب دار به ساختمانها زیبایی و حجم میبخشند. این نوع سقفها میتوانند در مکانهایی که معمولاً به ارتفاع بالا و فضایی بیشتری نیازدارید، استفاده شوند.
در فضاهای باز مانند تراسها، پارکینگها و فضاهای عمومی نیز از سقفهای جنس استیل به کار برده میشود. این سقفها میتوانند از عوامل جوی محافظت کنند .
در ساخت بناهای بلند، مانند برجها، استلنس استیل به عنوان مادهای که توانایی مقاومت در برابر بارهای وزنی و نیروهای جانبی را داراست، استفاده میشود.
استلنس استیل به دلیل انعطافپذیری و توانایی جذب انرژی، در ساخت سیستمهای ضد زلزله به منظور کمک به جلوگیری از خسارتهای آن در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی، استلنس استیل به علت مقاومت مکانیکی، انعطافپذیری، قابلیت پذیرش بارهای زیاد، و خصوصیات زیباییشناسانهاش، در انواع مختلف ساختمانها و سازهها به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.